İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikası’ndan yeni ürün Çölyak hastaları için özel üretim ekmek – SAĞLIK
Sadece çölyak hastalarının tüketebileceği özel ekmek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin halk ekmek fabrikasında üretildi. Fenilketonürili hastalar mevcut glutensiz ekmeklerden yararlanmaya devam edebilirler. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli'deki halk ekmek fabrikasında sadece çölyak hastalarının tüketebileceği yeni ekmek üretildi. Ekmek 10 Haziran'dan itibaren satışa sunuldu. Fenilketonüri (PKU) hastaları halen üretimi devam eden glutensiz ekmekten yararlanmaya devam edebilir.
Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Ali Kalmış, şunları söyledi: “Fabrikamızda 2010 yılından bu yana glutensiz ekmek üretiyoruz. Ancak bu ürün hem fenilketonüri hem de çölyak hastalarının kullanımına uygundu. Her şeyden önce çölyak hastalarının haklı istek ve talepleri bizi yeni araştırmalar yapmaya itti. Bu ürünümüz sadece çölyak hastalarına reçete edilmektedir. 10 Haziran'dan itibaren satışlara başladık” dedi.“İzmirliler memnundu”
Fenilketonüri ve çölyak hastalarının tüketebileceği mevcut glutensiz ekmek ile sadece çölyak hastalarına yönelik üretilen yeni ürün arasındaki duruma dikkat çeken Ali Kalmış, şöyle konuştu: “Daha önceki ekmeğimizde protein kullanamıyorduk ama böyleydi. Çölyak hastalarında ise durum böyle değildi. “Farklı üretirseniz mutlu oluruz” dediler. Arkadaşlarımız yaklaşık 3 ay süren bir araştırma ve geliştirme çalışması yaparak yeni bir tarif oluşturdular. Halkımız çok memnun kaldı, kendileri için eşsiz bir ürün olduğunu ve hiç ısıtmadan tüketebildikleri için mutlu olduklarını söylediler. Kokusu, görüntüsü çok farklıydı ve memnun kaldılar. Mevcut ekmeği almak için yeni ürün çölyak hastalarına ayrılacak. Mevcut ürünümüz olan 25 TL ile aynı fiyata satılacak” dedi.Mevcut ürünle aynı fiyat
Halk ekmek fabrikası, Türkiye'nin zor ekonomik koşullarında halka ucuz ve sağlıklı ekmek sunuyor. Her gün el değmeden üretilen 120 bin ekmek, 93 halka açık ekmek büfesi aracılığıyla vatandaşların sofrasına ulaşıyor.
Halk Ekmek Fabrikası'nda üretilen 210 gram normal ve kepekli ekmek 5 liradan, 450 gram kepekli ve çavdar ekmeği 18 liradan, 450 gram glutensiz kızarmış ve hamburger tipi ekmek (fenilketonüri) 25 liradan, 1 gramı ise 18 liradan satışa sunuldu. kilo karakılçık ekmeği 50 lira. Yeni ürün glutensiz tost ve hamburger tipi ekmek (çölyak hastaları için) 25 lira fiyatla vatandaşlara sunuluyor.
Fabrikada çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastaları için tost ve hamburger olmak üzere iki çeşit glutensiz ekmek üretiliyor. Glutensiz ekmek ve karakılçık ekmeklerini Halk Ekmek büfeleri ve Büyük Büfelerden sipariş üzerine temin edebilir; Vatandaşlara kargo yoluyla da ulaştırılıyor.Çölyak hastalığı ve fenilketonüri nedir?
Çölyak hastalığı; İnce bağırsağın bir protein türü olan glutene karşı ömür boyu süren, kronik bir alerji ve hassasiyetle kendini gösteren bir hastalık olarak biliniyor. Hastalar; Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl içeren besinler tüketilmemelidir. Çölyak hastalarının sürekli olarak glutensiz gıdalar tüketmeleri gerekmektedir.
Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Yani hastalığın ortaya çıkması için hem annenin hem de babanın hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Tedavide en önemli nokta, hastalıktan etkilenen çocukları erken teşhis ederek, onlara yaşamın ilk günlerinden itibaren fenilalanin açısından düşük bir diyet uygulamaktır. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–