Bal Besin Değeri: Bal Kaç Kalori?
Balın besin değeri
100 gram balda 82,4 gram karbonhidrat, 0,38 gram protein ve 0,2 gram lif bulunur. 100 gram balda 4 mg sodyum ve 52 mg potasyum bulunur. 100 gram balda 6 mg kalsiyum, 2,4 mg C vitamini ve 0,42 mg demir bulunur. 1 çay kaşığı bal 30 kaloriye eşittir. 1 yemek kaşığı balda 64 kalori bulunmaktadır.
Balda kaç kalori var?
100 gram bal 304 kalori içerir. 1 porsiyon bal ortalama 5 gram yani 15 kaloriye karşılık gelir. 1 yemek kaşığı bal 21 gram ağırlığında ve 64 kalori içerir. 100 gram balda 82,4 gram karbonhidrat, 0,2 gram lif ve 0,38 gram protein bulunur. Bal faydalı bir besin olduğundan her mevsim tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle kalp hastalığı, kolon kanseri ve ülser gibi durumlara faydalı olduğu bilinmektedir. Antioksidan özelliği yüksek bir gıda olduğundan virüs ve bakterilere karşı da oldukça etkilidir.
Balın faydaları nelerdir?
Kahvaltıda en sevilen tatlılardan biri olarak tüketilen bal, şifa kaynağı sayılıyor. Ayrıca B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağı olarak da bilinir. Astım, bronşit ve uykusuzluğa iyi gelen bal her mevsim tüketilebilir. Vitamin, mineral ve amino asitler açısından zengin olan bal aynı zamanda kilonun korunmasına da yardımcı olur.
Obezite riskini azaltan bal bir prebiyotiktir ve vücuttaki faydalı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Alerji semptomlarını azaltır ve cildi iyileştirir. Kepek ve kaşıntıya da iyi gelen bal, enerji verir ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Boğazı yumuşatan ve öksürüğe iyi gelen bal, kanser riskini azaltan flavonoidleri de içerir.
Bal alırken nelere dikkat edilmeli?
Bal, arıların doğal olarak insanlara sunduğu en değerli besin kaynaklarından biridir. Bal satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç faktör vardır ve bunlar önemlidir. Bal satın alırken etiketindeki bilgilere bakıp incelemeniz gerekmektedir. Balın organik olduğuna dair etiketin üzerinde sertifika bulunmalıdır. Bu sayede güvenilir bal satın alabilirsiniz.
Bal paketinin üzerinde ham bal yazılmalıdır. Çünkü ham bal, hiçbir işleme tabi tutulmadan üretilen bal anlamına gelmektedir. Bu, minerallerin, amino asitlerin ve vitaminlerin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bal etiketinde önerilen üretim ve tüketim tarihlerine de dikkat etmeniz gerekebilir.
Kaynak: Articlenet