Kastamonu’da siyez buğdayı ekimine başlandı
Tarihi 10.000 yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak bilinen siyez buğdayı, İhsangazi ilçesinde yaklaşık 10.000 dekar alanda yetiştiriliyor.
Siyez tohumları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescil edilmiştir.
Ekim ve kasım aylarının ilk haftalarında gerçekleştirilen siyez ekimi, bu aylardaki kuraklık nedeniyle Aralık ayında başladı.
Çiftçi Halil Çakal, kuru hava koşullarının ekimleri kesintiye uğrattığını belirterek, şöyle konuştu: “Yağmur bekliyorduk ancak bu yıl havalar istediğimiz ekim koşullarına izin vermedi. Şu anda ekim yapıyoruz. Kalan arazilerin ekimini 10 yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. günler.”
Geleneksel yöntemlerle de ekim yaptıklarını anlatan Çakal, şöyle konuştu: “Toprak çok olduğu için ekimde sıklıkla makine desteğine başvursak da tohumları genellikle elle yayıyoruz, daha organik oluyor. Ekimde sadece organik gübre kullanıyoruz. alan.”