Kış aylarının doğal şifa kaynağı: Ihlamur bu şekilde tüketilirse vücuda hiçbir faydası olmaz!
Soğuk kış günleriyle birlikte bitki çaylarına ilgi artarken, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen ıhlamur, vatandaşların en sevdiği doğal ürünlerden biri. Ihlamur içerdiği antioksidan ve rahatlatıcı bileşenler sayesinde hastalıklara karşı korur ve stresi azaltır. Kış mevsiminin etkilerinin hissedildiği bu günlerde vatandaşlar soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı doğal şifa kaynağı olan ıhlamur ağacına yöneliyor.
“Soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarına çok iyi geliyor”
Tıbbi ve aromatik bitkiler teknisyeni Ayşen Çebiç, kış ve soğuk deyince akla ilk gelen bitkinin ıhlamur ağacı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kışın en çok sattığımız bitkilerden biri. Kış deyince akla ıhlamur ağacının gelmesinin en önemli sebeplerinden biri yoğun kokusu ve içerdiği ekstraktlardan dolayı sağladığı faydalardır. Ihlamur kış aylarında soğuk algınlığına ve grip enfeksiyonlarına karşı mükemmeldir.
“ÇOCUK, YETİŞKİN VE YAŞLI HERKESİN KULLANIMINA UYGUN BİR BİTKİ”
Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olması nedeniyle en çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri de budur. Ihlamur ağacı iki türe ayrılır; ıhlamur yaprağı ve ıhlamur çiçeği. Ihlamur çiçeği daha fazla ekstrakte yağ içerdiğinden tercih etmenizi öneririz.
“GÜNDE 3 BARDAĞI AŞMAYIN”
Limon içerken günde 3 bardağı aşmamak özellikle önemlidir. 3 bardaktan fazla kireç tüketmek dehidrasyona ve ishale neden olabilir. Hamilelerin ve annelerin doktor kontrolünde kullanmaları tavsiye edilir. Bunun dışında 7'den 70'e herkesin güvenle içebileceği bir bitki” dedi.
“SICAK TÜKETİLEN KİREÇ, TOKSİNLERİ VE AĞIR KİMYASALLARI VÜCUTTAN GİDERİR”
Kirecin üretim yöntemine değinen Çebiç, şunları söyledi: “Kireç 5 dakika demlenip süzüldükten sonra sıcak ya da sıcak olarak tüketilebilir. Vücuttaki toksinleri ve sert kimyasalları uzaklaştırdığı için limonu sıcak tüketmenizi özellikle öneriyoruz. Ancak sıcak tüketenler balla birlikte içebilirler.
Beyaz limon içemeyenler şekerle birlikte tüketmek isterlerse şeker bitkinin özünü kaybedeceğinden faydalarını minimuma indirecektir. Bu nedenle bal ile birlikte kullanılmasını öneriyoruz. Her şeyden önce tüm bitki çaylarında balın tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Bal, bitkinin özünü kaybetmese de sıcak tüketilen ıhlamurun yanı sıra mide hassasiyetine, reflü ve şeker hastalarının insülin direncine de iyi geliyor. Bal seçerken doğal bal kullanmanızı öneriyoruz” dedi.
“DEFALARCA HAŞLANMIŞ LIDEN VÜCUDA HİÇBİR FAYDA SAĞLAMAZ”
Ihlamurun sadece bir kez kaynatılmasının tavsiye edildiğini belirten Ayşen Çebiç, şöyle konuştu: “Defalarca kaynatılan ıhlamurun vücuda hiçbir faydası yoktur. İki farklı hazırlama yöntemi öneririm. Birincisi kaynamış suya bir tutam ıhlamur katıp 10 dakika demleyip içmektir. İkincisi ise limonu 5 dakika kaynatıp sıcak olarak içmektir. Bu nedenle vücuttaki toksinler ve ağır kimyasallar atılabilir. Ancak limonu kaynatıp içenlere kesinlikle zararlı olduğunu defalarca söylüyoruz. Çünkü defalarca kaynatılan kireç faydadan çok zarar verir” dedi.
(İHA)